Selecteer uw taal
  • Nederlands
  • English
  • Español

Vragen over onze service?
Bel direct +31135710410

Kostenreductie & Efficiency in Polen

Kostenreductie & Efficiency in Polen

Datum 05 / 12 / 2014 - Door Edwin Vat - Categorie from the web

Als de Duitsers staken doen Polen het werk wel voor Amazon

Leestijd: 4 minuten

Amazon is met afstand het grootste online warenhuis van Duitsland. Als de vakbonden vlak voor de belangrijke feestdagen staken, schrikken ze op het hoofdkantoor in München niet meer zo erg. De Duitse kerstinkopen komen tijdens de stakingen uit Polen waar de Amerikanen afgelopen najaar drie enorme logistieke centra heeft geopend. Bovendien zijn Polen goedkoper dan Duitsers.

Amazon-pakket. Foto: Olli Henze (Flickr, CC)

Ook vorig jaar legden Amazon-medewerkers het werk vlak voor de feestdagen neer. Het personeel eiste net als dit jaar een hoger loon en betere werkomstandigheden. Ronkende ARD-reportages hadden kort daarvoor de misstanden aangekaart. Maar de Amerikanen hulden zich in stilzwijgen. Het antwoord verscheen even later in een kort berichtje ergens in een hoekje van de economiebijlagen van diverse kranten: Amazon opent logistieke centra in Polen.

Polen werken, Duitsers staken

Afgelopen herfst openden drie megamagazijnen hun deuren in Polen. Vanuit Wrocław (Breslau) en Poznań (Posen) komen de kerstinkopen nu naar Duitsland. In Poolse redactionele commentaren klonk enige trots door: ‘De Polen werken, de Duitsers staken’. De Poolse Amazon-vestigingen verschaffen werk voor 4.500 vaste medewerkers en 7.500 uitzendkrachten voor de piek voorafgaand aan de feestdagen.

Een van de twee megamagazijnen die dit najaar in bedrijf ging in Wrocław.

Eind september kwam het eerste pakketje vanuit een Pools magazijn naar Duitsland. Na een proefperiode zijn de twee centra in Wrocław en de derde in Poznań helemaal ingesteld op het bevoorraden van Duitsland.

“Vanuit Polen bedienen we heel Europa”, sprak logistiek manager Tim Collins van Amazon Europe bij de opening, schrijft Handelsblatt.

Inmiddels hebben de Amerikanen 28 logistieke centra in Europa, waaronder nu ook in Tsjechië en Polen. Sindsdien belooft Collins dat alle pakketjes op tijd worden bezorgd, ook al wordt er in Duitsland gestaakt.

3 Euro per uur in Polen

Bovendien hoeven de Amerikanen medewerkers in Polen een lager salaris uit te betalen dan in Duitsland. Gemiddeld werkt een Poolse magazijnmedewerker voor 13 złoty (zo’n 3 euro), in Duitsland is dat na protesten en de naderende invoering van het minimumloon inmiddels opgelopen naar bijna 10 euro per uur. In Duitsland is dat een karig salaris, maar 13 złoty is in Polen een bovengemiddeld uurloon voor dergelijk werk. Ook zijn de Poolse medewerkers ingenomen met het gratis vervoer naar het werk.

Toch is ook in Polen niet alles rozengeur en maneschijn. Ook daar wordt geklaagd over de enorme afstanden die medewerkers moeten afleggen door de megamagazijnen. Dat is niet vol te houden, zo schreef een medewerker in een e-mail die naar buiten sijpelde via de site Wirtualna Polska.

Een Poolse medewerker klaagde over de enorme afstand die medewerkers moeten afleggen in het magazijn.

Elk magazijn heeft een oppervlakte van zo’n 95.000 vierkante meter, ofwel 13 voetbalvelden. Amazon wil dagelijks tussen de 500.000 en 600.000 pakketjes versturen vanuit de Poolse centra. De Poolse minister voor Economische Zaken Janusz Piechociński noemde de komst van de Amazon-centra ‘een mijlpaal voor de economische groei van Polen’.

Om de kerstpiek aan te kunnen zijn veel extra uitzendkrachten aan het werk gezet. Een deel van hen kan rekenen op een verlenging van hun tijdelijke contract. De Polen hebben een werkweek van 4 dagen, maar moeten wel 10 uur per dag werken.

5-About-us

Uitbesteden in Polen

Breng de bal aan het rollen! Bel ons zonder enige verplichting. +31135710410

Contact ons

Vul het formulier hieronder in.

[recaptcha]

Adres

Adres: VATT.EU | Koningsvaren 6 | 5062 JA | Oisterwijk
Telefoon: +31135710410
E-mail: info@vatt.eu